Headerbild

Var vi paddlar

På den här sidan finns information om de platser UPK ofta åker till på sina klubbturer. Det kan vara bra att läsa om platsen man ska åka till, för att veta vilken svårighetsgrad det rör sig om eller om det är någon annat viktigt att tänka på. Texterna är också tänkta som inspiration för dig, vad gäller vilka klubbturer du vill följa med på. Mer information om dessa och andra platser finns även på www.forsguiden.se.

Gysinge   (klass I – III)

Gysinge, nybörjarvänligt på hemmaplan i Dalälven!
Endast 45 minuters bilresa från Uppsala finns vår närmaste fors. Vid Gysinge Bruk i Dalälven finns flera forsar som är paddelbara från Mars till November i alla vattenstånd. Bäst är Gysinge på våren och hösten, då är det oftast mest vatten och dessutom väldigt lite mygg! Gysinge är det perfekta valet för den som vill lära sig grunder i forspaddling och även förbättra sin teknik avseende utgång ur bakvatten, traverseringar och andra grundläggande forspaddlingstekniker. Uppsala paddlarklubb genomför sina nybörjarkurser i Gysinge och platsen är i det närmaste optimal för detta. Gemytligt boende i de gamla brukslängorna, vackra omgivningar och massor av korta forssträckor att utmana. Misslyckas man i forsen så väntar ett milslångt sjösystem vilket innebär gott om tid att plocka in kajaker, nybörjare och övrig utrustning! Gysinge är med andra ord mycket simvänligt, och är du nybörjare så kommer du att få simma!

Bropelarna

Där uppsalavägen går över Dalälven precis vid brukets början ligger den största av forsarna i Gysinge. Stanna på bron och se dig omkring för det är här du lär tillbringa mest tid. Parkera innan andra bron till höger, här finns stora gräsytor att sprida ut sig över och iläggsplatsen är ett stenkast bort. Vid huvudströmfåran bredvid bruket finns ett antal bropelare från den gamla bron samt från den bro som används idag(bilbron). Dessa bropelare skapar massor av bakvatten och många strömfåror av varierande svårighet. I den forshögra strömfåran brukar det finnas en liten, nybörjarvänlig surfvåg, här grejar du din första surf! Vid Bropelarforsen kan du lägga i på slätvatten och paddla sig upp i forsen. Är du nybörjare så börjar du här!

Droppet

Ovanför Bilbron finns Gysinges svåraste passage. Här faller vattnet ca en meter och det bildas en kraftig vals med ett hyfsat baksug. Droppet går att paddla på lite olika ställen beroende på vattenstånd. Inget för nybörjaren men kul för den som vågar! Ännu har ingen lyckats surfa valsen avsiktligt, vi väntar dock ivrigt på den första!

Flottarrännan

Under den första av broarna rinner flottarrännan. Detta brukar vara höjdpunkten under nybörjarkursen. Denna fors är 200-300m lång med en tydlig strömfåra mitt i(klass II). Inga valsar eller svåra passager, följ vågtåget och ha kul! Längst ner i forsen brukar det finnas någon liten våg att surfa på.

Övre forsen

Om man lägger i ovanför bruket och paddlar ca 1km uppströms så kommer man till den övre forsen. Här är älven delad i två strömfåror med ett stort bakvatten mitt i. Den högra fåran är bredare och har ofta en ganska hyfsad surfvåg högst upp som man måste bära för att kunna nå. Den vänstra fåran är smalare men med bättre tryck i vattnet, perfekt för traversträning!

  • Restid: 45 min

  • Boende: Gysinge Bruk tel. 0291 – 212 00

    www.gysinge.com

  • Forsguiden: http://www.forsguiden.com/river.asp?id=74

Björbo (klass II – III)

Ett flertal av UPK:s helgturer går till Björbo, som ligger vid Västerdalälven i Dalarna. Björbo är (jämte Mellan-Ljusnan) det naturliga steget för de nybörjare som vill prova på något utöver vad Tyttbo och Gysinge har att erbjuda, samtidigt som det vid nästan alla vattenflöden finns någon bra ”play spot” (våg eller vals) för mer avancerade freestyle-paddlare. Ofta krävs det en säker eskimåsväng och/eller paddeljacka för att man ska kunna följa med till Björbo, men ibland uppmuntras även nybörjare i trasiga regnjackor att följa med. Fråga den som organiserar turen, ifall du är osäker på vad som gäller!

Det finns många anledningar till att Björbo är populärt. De främsta är:

  • Längre och flera forssträckor

  • Vildare forsar

  • Flera play spots, som är bra vid olika vattenföring

  • Kort bilresa ifrån Uppsala (2½ timmar)

  • Billigt och bra boende, både inomhus och utomhus

  • Trevlig ortsbefolkning med många aktiva paddlare

  • Kajaktiv, en välsorterad butik för oss forspaddlare

Under den ljusare halvan av året sker avfärden till Björbo i regel på fredagskvällen. Färden upp är oftast en kamp emot klockan, eller kanske snarare solen. Man vill gärna hinna med ett ordentligt kvällspass innan solen går ner!

Vår och höst/vinter bor vi oftast inomhus för ca 125 kr/natt. Vid varmare väder tältar vi gärna på en obemannad camping (oftast helt utan andra gäster). Här är suveränt att bo alldeles ovanför Kärringforsen! Bland sevärdheterna finns en forsdriven vattentransportsystem som förser campingen med rinnande vatten. Det är relativt myggfritt, gott om torr drivved att elda vid vindskyddet och en fin gräsplan att slå upp tält på.

De tre populäraste forsarna i närheten av Björbo:

Nås

Nybörjarvänlig klass II-tur. Två surfbara vågor passeras på vägen men framför allt är Nåsturen en upplevelse för de nybörjare som tidigare aldrig rekat och paddlat en längre forssträcka.

Kärringforsen

En höjdare vid högvatten! En vild fors som ändå inte är särskilt svår att ränna nedför (klass III, dock). Lite mer kontroll krävs för att man ska våga sig på att surfa Kärringvågen. När man väl nått denna nivå erbjuder Kärringvågen en upplevelse full av fart och kraft!

Fänforsen

Vid högvatten kräver forsen en viss navigationsförmåga, alternativt en erfaren paddlare att följa hack-i-häl. Annars kan det sluta med en lång simtur. Många UPK:are har fått prova på denna simtur, men de flesta kommer omedelbart tillbaka för ett nytt försök. Ingen fara alltså! Att paddla nedför denna fors är en bra övning, med fall och valsar som måste passeras eller kringgås. Vid högvatten finns ett par freestyle-valsar i forsnacken. Mer erfarna paddlare kan plocka en och annan surf på vägen ner. Vid mellan- och lågvatten bildas ett bakvatten efter en stor stenhäll (Hällen). I anslutning till detta finns ofta en bra surfbar våg eller vals.

  • Restid: 2½ timmar (non stop)

  • Boende: Sörens palats, Sören Dahl 070-5555519. Cirka 125 kr/natt i hus bredvid Fänforsen! Vid milt väder, perfekt tältplats alldeles ovanför Kärringforsen, norr om älven.

  • Forsguiden:

    http://www.forsguiden.com/river.asp?id=1

Mellanljusnan (klass I – III)

Ett av våra populäraste paddelställen är mellanljusnan. Ljusnan rinner från Härjedalen genom Hälsingland och ut i Östersjön vid Ljusne strax söder om Söderhamn. Mellanljusnan är en ca 5 mil lång älvsträcka, som ligger i Ljusdals kommun, och sträcker sig från Laforsen till Edeforsen. I mellanljusnan finns allt från lätta nybörjarsträckor till lite mer krävande fors. Dessutom finns här några riktigt bra freestylevalsar samt flera enkla surfvågor lämpliga för nybörjare. Mellanljusnan och Västerdalälven(Björbo) är snäppet svårare än Gysinge och Tyttbo och fantastiskt mycket roligare!

De främsta anledningarna till att åka till mellanljusnan är:

Hovravalsen

Sveriges mest nybörjarvänliga vals. Har du koll på vågsurfning och vill lära dig grunderna i valssurf och kanske försöka slå dina första cartwheels? Hovravalsen är helt rätt ställe att börja på.

Edevalsen

En stor och vild vals som är brant, snabb och studsig men väldigt rolig! Man bör behärska valspaddling om man vill ha riktigt kul i Edevalsen.

Edänge

Bred fors med mycket vatten! Edänge är rätt ställe för att tillsammans med en ledare lära sig reka och navigera i fors. Behärskar du klass II paddling så kommer Edänge bli en höjdare. Här finns ofta lätta surfvågor, flera vågtåg samt små och stora valsar. Ingen riktigt bra freestylesurf men mycket rolig forspaddling!

  • Restid: Uppsala – Hovra, 3h.

  • Boende: 2 km från hovravalsen ligger Hovra vandrarhem som är inrymt i en gammal skola. Här bor vi ofta och stället har gott om plats, varma duschar och en TV som brukar användas flitigt för videoanalys av dagens freestylepass. Boendekostnad ca 120:- / natt. Självklart kan man även tälta, vid Hovrahällarna finns goda möjligheter till tältning i det fria. Hovra vandrarhem: 0651-76 70 93

  • Forsguiden: http://www.forsguiden.com/river.asp?id=6

Sjoa (klass III-V)

I juli drar UPK västerut för den årliga Sjoafestivalen! Sjoa är ett litet samhälle ett par timmars bilresa norrut från Lillehammer. Ofta går färden över Björbo eller Idre där vi stannar någon dag för att paddla innan vi drar vidare mot Norge. Sjoafestivalen är en av Europas största forsfestivaler och här samlas allt från medelgoda paddlare till yppersta elit för att ta del av otroligt vacker natur, spektakulär paddling och social gemenskap med paddlare från hela världen.

Paddlingen sker till största delen i Sjoaälven som avvattnar glaciärerna i Jotunheimen. Naturen är otroligt vacker och varierande. Den grön-blåa älven ringlar fram genom allt ifrån kargt högfjäll till djupa raviner och gröna, böljande bergssluttningar. Kring Sjoa finns flera milslånga forssträckor från klass III och uppåt. För att ha riktigt kul i Sjoa bör man ha paddlat en hel del innan. Behärskar man Klass-III-paddling finns det både freestylevågor/valsar av mycket hög klass och en hel del häftiga turer som saknar motstycke i Sverige!!!

Sjoafestivalen är årets absoluta höjdpunkt,. De som har Sjoa som sitt mål för säsongen brukar paddla frekvent under våren för att bli stabila Klass-III-paddlare i tid. Sedan är det bara att njuta av sommar, getost och smaragdgröna forsar. Vi ses i Sjoa!

  • Restid: Uppsala – Sjoa, 10-12 h. Men med flera bra paddelställen på vägen åker man inte nonstop!

  • Boende: Tält i naturskönt, myggfritt (!) område bredvid forsen, med tillgång till vattentoalett och vedeldad bastu!